Logo LentePodium

2024

Archief 2019

        

‘Luister nu naar de groten van morgen.’ Het is de kerngedachte achter het LentePodium Blokzijl dat in het seizoen 2019 achttien jaar bestaat. Het is een podium waarop jonge solisten en ensembles de kans krijgen op te treden voor een breed, maar vooral jong publiek.

De stichting heeft als een van haar doelstellingen het stimuleren van het concertbezoek van jonge mensen. Daarnaast geeft het LentePodium jonge, talentvolle musici de mogelijkheid podiumervaring op te doen en masterclasses te volgen bij gerenommeerde musici.

 

Het programma voor het seizoen 2019 omvat een educatief project, concerten en masterclasses. De locatie waar wordt opgetreden is het sfeervolle 17de eeuwse landgoed de Oldenhof bij Vollenhove met zijn mooie parkbos en tuin.

 

Het thema van het seizoen 2019 is ‘Op weg naar het podium’.

Het LentePodium nodigt voor zijn achttiende editie musici uit van twee Jong Talentklassen. Dat zijn leerlingen van de Young Musicians Academy van

het Tilburgs conservatorium en die van de Jong Talentklas van het conservatorium in Zwolle. Voor deze jonge mensen, die zich al op prille leeftijd voorbereiden op een carrière in de muziek, is podiumervaring van het grootste belang.

 

Zondag 10 maart  GECANCELLED  i.v.m. ziekte

Landgoed De Oldenhof, Vollenhove 15.30 uur: Muziektheater voor het hele gezin, met als titel Icarus. Deze voorstelling wordt verzorgd door de pianisten, zangers en acteurs Valentina Tóth en Lucas van der Vegt. De regie heeft Anneleen Lemmens.

Icarus, een figuur uit de mythologie, wordt samen met zijn vader Daedalus gevangengehouden op Kreta. Maar ze ontsnappen al vliegend, met zelfgemaakte vleugels.

Dit spannende verhaal, dat verplaatst is naar deze tijd en toegankelijk is voor kinderen vanaf zeven jaar, wordt op een uiterst aantrekkelijke manier gecombineerd met muziek. De twee musici zullen daarbij verschillende instrumenten bespelen.

 

Valentina Tóth speelde al op haar vijftiende in de Carnegie Hall in New York en won op haar achttiende met haar debuut-cd de Diapason d’Or. Ook haar tweede cd (2018) is lovend ontvangen. Ze won prijzen op het Prinses Christina Concours (PCC), de Rotterdamse Piano driedaagse, het YPF Nationaal Pianoconcours en het Steinway Concours. Ze is al enkele seizoenen de vaste pianiste van De Tiende van Tijl. In 2018 behaalde Valentina haar master Acteren aan het Royal Institute of Theatre, Cinema and Sound (RITCS) in Brussel. Valentina maakt ook haar eigen theaterproducties.

 

Lucas van der Vegt studeerde piano bij onder meer Frank Peters, Willem Brons en Jan Wijn en fortepiano bij Richard Egarr. Ook hij won prijzen op verschillende concoursen, zoals het Petrov Piano Concours, het PCC en het SJMN Concours. Hij volgde masterclasses bij grote pianisten, gaf diverse recitals en soleerde met verschillende orkesten.

 

Zondag 7 april *

Landgoed De Oldenhof, Vollenhove 15.30 uur: Concert door talenten van de Young Musicians Academy (YMA) van het Fontys Conservatorium in Tilburg. De YMA is een opleiding voor zeer getalenteerde en gemotiveerde jonge musici in de leeftijd van 10 tot en met 17 jaar. Enkele van de talenten die optreden zijn de violisten Jessica Lukken en Femke Chu en pianist Jaydian Daniel.

 

Zondag 19 mei *

Landgoed De Oldenhof, Vollenhove 15.30 uur: Concert door leerlingen van de Jong Talentklas van het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Deze instelling is bedoeld voor uitzonderlijk getalenteerde jonge mensen vanaf twaalf jaar. De meeste van hen zijn finalisten en winnaars van het PCC en andere grote concoursen. Enkele van de jonge musici die meedoen aan het concert zijn harpiste Sara van den Brink, pianiste Simone Rankenberg en cellist Job Huiskamp.

 

Zaterdag 28 en zondag 29 september

Landgoed de Oldenhof, Vollenhove: Masterclasses met de internationaal bekende zangeres Miranda van Kralingen. De masterclasses worden afgesloten met een concert op zondagmiddag om 15.30 uur.

 

Zondag 29 september *

Landgoed de Oldenhof, Vollenhove 15.30 uur: Concert door de deelnemers aan de masterclass met Miranda van Kralingen.

 

 

Masterclasses met Miranda van Kralingen

 

Een weekend vol zangstemmen in de nazomersfeer van een schilderachtig landgoed: dat biedt het LentePodium op 28 en 29 september op de Oldenhof in Vollenhove. Dan geeft zangeres Miranda van Kralingen opnieuw openbare masterclasses aan jonge, talentvolle zangers en zangeressen. De masterclasses, die worden afgesloten met een concert, zijn niet alleen uiterst boeiend voor iedere zangliefhebber, maar voor elke muziekminnaar.

 

De status en kwaliteiten van Miranda van Kralingen hebben nauwelijks toelichting nodig. Ze heeft internationale bekendheid als vertolkster van operarollen en het klassieke lied. Zij is zangeres én podiumkunstenares die als ‘uniek, virtuoos en spectaculair’ is betiteld.

In de statige, maar toch huiselijke ‘eetkamer’ van de Oldenhof laat Miranda van Kralingen vijf jonge zangtalenten kennis maken met de geheimen van de echte zangkunst en van de interpretatie. De zangeres zelf, een uitstekend pedagoge, was in de jaren tachtig een van de uitverkorenen die masterclasses mochten volgen bij de legendarische Elisabeth Schwarzkopf. Voor beelden van deze masterclass zie www.mirandavankralingen.nl

De vijf deelnemers zijn Agnes Huinen, Christy Luth, Beatriz Macias, Claudia Veltman en Björn Voskuhl. Ze worden begeleid door pianiste Victoria Dmitrieva.

 

De eerste reeks masterclasses begint op zaterdag 28 september om 9.30 uur en de tweede om 13.50 uur. Op zondag start de masterclass ook om 9.30 uur, waarna om 15.30 uur het slotconcert volgt. Beide dagen bestaat de mogelijkheid op het landgoed te lunchen. Het adres van de Oldenhof is Oppen Swolle 7, 8325 PE Vollenhove.

De masterclasses zijn € 8 per dagdeel en het concert  € 14. Een passe-partout voor het hele masterclassweekend kost € 32.

Na afloop van het concert op zondagmiddag wordt wijn geschonken en is er een ‘meet en greet’ met de musici en met Miranda van Kralingen.

 

Aangezien er een beperkt aantal plaatsen is, is reserveren noodzakelijk. Dat kan bij Tine Nouwen, 0527-291784, pt.nouwen@planet.nl en bij Eva Schepers, 0527-202988, eva.schepers.kipp@gmail.com.

 

 

LentePodium brengt twee grote talenten

 

Ze zijn nog jong, de twee musici, maar ze hebben al een indrukwekkende staat van dienst. Het gaat om de achttienjarige pianiste Welmoed Poelstra en de veertienjarige klarinettiste Nynke Dijkstra. Zondag 19 mei zijn ze te horen op het landgoed de Oldenhof bij Vollenhove en brengen een concert in lentesfeer. Je hoort de vogels, je ruikt de bloemen, je voelt de zon.

 

Welmoed veroverde het publiek van Blokzijl Klassiek, toen ze een concert met Lucas en Arthur Jussen mocht inleiden én een concert met Marietta Petkova. Ze won twee keer de voorronde van het Prinses Christina Concours in Groningen (PCC) en werd in 2018 derde tijdens de Nationale Finale van dat concours. In datzelfde jaar deed ze ook met succes mee aan een internationale pianocompetitie in Enschede en aan het Peter de Grote Festival in Groningen. Ze volgde masterclasses bij Marietta Petkova en Klára Würtz en bij de legendarische muziekpedagoog Jan Wijn.

Nynke Dijkstra won in 2013 het Nederlands Klarinetconcours en in 2015 De Muziekwedstrijd. Een jaar later speelde ze in de Hermitage Peter en de Wolf van Prokofjev, samen met een Russisch ensemble. Ze vormt een duo met Welmoed en de twee wonnen in 2018 een eerste prijs op het PCC in Groningen. In datzelfde jaar was Nynke finalist van het Koninklijk Concertgebouw Concours. Sinds 2014 speelt ze in het Frysk Jeugd Orkest.

Het concert met Welmoed en Nynke wordt gegeven op zondag 19 mei op de Oldenhof, Oppen Swolle 7 bij Vollenhove en begint om 15.30 uur. Ze spelen de poëtische Fantasiestücke van Schumann en Niels Gade, een deels weemoedige, deels speelse pianosonate van Beethoven, een lyrische en romantische pianosonate van Schubert en virtuoze danspreludes van de Pool Lutos?awski.

Het wordt een schitterend concert daar op de Oldenhof, met zijn park waar de bomen uitbotten en met zijn tuin vol lentebloemen.

 

 

LentePodium brengt lenteconcert op landgoed de Oldenhof

 

Zes jonge musici zijn zondag 7 april te horen op het landgoed de Oldenhof. Ze komen uit Brabant en België en ze studeren alle zes aan de Young Musicians Academy (YMA) van het conservatorium in Tilburg. De jongste is twaalf en de oudste vijftien en ze brengen een heel aantrekkelijk programma van Bach tot Bartók.

 

Ze zijn nog jong deze talenten, maar ondanks hun prille leeftijd hebben sommige van hen al een respectabele staat van dienst. Ze deden met groot succes mee aan belangrijke concoursen, ze volgden masterclasses bij gerenommeerde musici en ze gaven concerten. En ze werken hard, deze jonge mensen, die eens in de week een hele dag les krijgen op de YMA. Die opleiding is er speciaal voor zeer getalenteerde en gemotiveerde jonge musici van acht tot en met achttien jaar. Het merendeel van deze talenten zijn potentiële vakmusici. De deelnemende musici zijn Jaydian Daniel, Evan van Dijk, Nathan Klopper, Femke Chu, Jessica Lukken en Lucien Renette.

 

Het concert wordt gegeven op zondag 7 april op de Oldenhof, Oppen Swolle 7 bij Vollenhove en begint om 15.30 uur. De jonge musici brengen onder meer composities van Bach, Mozart, Brahms, Kreisler en De Sarasate. De jongste, de twaalfjarige violist Evan van Dijk, speelt de Roemeense dansen van Bartók.

Het is een concert dat niemand mag missen!

 

Sterpianiste Valentina Tóth brengt muziektheater

 GECANCELLED i.v.m. ziekte

Op haar vijftiende speelde Valentina al in de Carnegie Hall in New York en op haar achttiende won ze met haar debuut-cd de Diapason d’Or, een prestigieuze Franse onderscheiding. Valentina is niet alleen een groot pianotalent, ze is ook een voortreffelijke actrice en zangeres. En dat laat ze horen en zien op zondag 10 maart, waarin ze samen met pianist en acteur Lucas van der Vegt op het landgoed de Oldenhof haar muziektheater ‘Icarus’ presenteert, een muziektheater voor iedereen vanaf zeven jaar.

 

Valentina studeerde in 2018 met ‘grote onderscheiding’ af aan de RITCS, de toneelacademie in Brussel. Ze is niet alleen actief als actrice, maar ook als theatermaker. ‘Icarus’ is een van haar succesvolle producties en het gaat over een jongen die samen met zijn vader gevangen zit, maar probeert te ontsnappen. Vader en zoon besluiten te gaan vliegen en doen dat met zelf gemaakte vleugels. Gelukkig krijgen ze hulp van allerlei merkwaardige personages, zoals een neurotische politieagent, een kwebbelende dame en een orakelende tovenaar.

‘Icarus’ is een kleurrijke en heel aantrekkelijke theaterproductie waarin wordt gedanst, geacteerd en gemusiceerd. 

 

‘Icarus’ wordt opgevoerd op zondag 10 maart op de Oldenhof, Oppen Swolle 7 bij Vollenhove en begint om 15.30 uur.

Het is een muziektheater dat niemand mag missen!

*) Een passe-partout voor de drie concerten op de Oldenhof kost € 35,00. Scholieren en CJP-houders betalen € 17,50.

 

U kunt het benodigde bedrag overmaken op bankrekening NL84 RABO 03220.37.670 van de Stichting LentePodium Blokzijl.

 

Na ontvangst van het bedrag worden de kaarten u in februari toegestuurd.

 

Losse kaarten

 

NB De kaarten voor het muziektheater op 10 maart zijn voor leerlingen van basisscholen € 1,00; hun ouders betalen € 5,00.

 

*) De kaarten voor de concerten op 7 april, 19 mei en 29 september zijn voor volwassenen  € 14,00; scholieren en CJP-houders betalen € 7,00.

De masterclasses zijn € 8,00 per dagdeel.