Logo LentePodium

2024

Archief 2014

De musici in 2014

 

De masterclass met Miranda van Kralingen  in 2014

http://www.mirandavankralingen.nl/

 

Zangeres Miranda van Kralingen is niet alleen een uitmuntend liedvertolkster die wordt geroemd om haar bijzondere klankkleur; ze heeft ook – met haar grote acteertalent – een indrukwekkend aantal hoofdrollen gezongen in verschillende opera’s in binnen- en buitenland. Ze zong onder meer bij de Nederlandse Opera, de Komische Oper Berlin, het Théâtre Champs-Élysées in Parijs en de Opera van Stuttgart. In 1987 was ze een van de uitverkorenen die masterclasses mochten volgen bij de legendarische Elisabeth Schwarzkopf. Miranda van Kralingen is zelf een uitmuntend pedagoge en geeft workshops en masterclasses. De zangeres is sinds 2004 artistiek leider van Opera Zuid.

 

Roele Kok studeerde piano bij Paul Komen aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen, waar hij in 2010 zijn diploma behaalde. Daarnaast deed hij de studie liedbegeleiding bij Marien van Nieukerken aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle en rondde die af in 2013. Masterclasses piano volgde hij bij Rian de Waal, Vladimir Tropp, Mascha Beloussoova en David Kuyken en liedbegeleiding bij Eelco Molenaar en Jeroen Sarphati. Sinds 2009 studeert Roele klassieke zang aan het Gronings conservatorium bij Hanneke de Wit. Deze zomer sloot hij zijn Bachelor af met een 8,5. Hij volgde masterclasses zang bij onder meer Margreet Honig, Marion van den Akker en Claron McFadden en was dit jaar te horen als Tonio in I Pagliacci van Leoncavallo.

Roele begeleidt de vier zangeressen tijdens de masterclass.

 

Paula Stemkens wilde als klein meisje al zangeres worden en combineerde haar liefde voor zang met die voor het theater. Vanaf haar dertiende kreeg ze zangles, onder meer van Jan Alofs. Ze studeert aan het Tilburgs Conservatorium en haalde recentelijk haar Bachelor diploma. Een van haar docenten was Wilma Bierens. Ze kreeg ook lessen van Mariëtte Witteveen en volgde masterclasses bij onder meer Frans Fiselier, Henk Neven, Maarten Koningsberger, Miranda van Kralingen en Konrad Jarnot. In september begint ze aan haar Master opleiding bij Xenia Meijer. Paula heeft een grote belangstelling voor de opera, maar ook voor het lied en oratorium.

 

Veerle Sanders studeert zang aan het Conservatorium in Tilburg, met als studierichting Muziektheater. Ze wil zich graag specialiseren in de opera. Van 2010 tot 2013 deed ze haar Bachelor opleiding en nu haar Master. Ze krijgt les van Edward Hoepelman en Wilma Bierens. De spellessen volgt ze bij Roeland Vos, Marc Krone en Oda Buijs. Ze heeft tijdens haar opleiding meegespeeld in operettes en muziektheaterproducties als Karousel en Wie is Loesje, een productie van Opera Zuid. Bij Opera Zuid zong ze verder mee in Carmen en La Traviata. Masterclasses volgde ze bij onder meer Freek Bartels, Turid Karlsen, Lilian Boute, Miranda van Kralingen en Jasper Verheugd. Veerle volgt het speciale talentontwikkelingstraject bij Opera Zuid, gedurende twee jaar.

 

Zoë Hemmes begon haar muzikale loopbaan met zang en dans op de Broadway Academy in Amsterdam en Song&Dance in Zwolle. Ze studeert nu klassieke zang (Bachelor) bij Marjan Kuiper aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Ze volgde masterclasses en lessen bij onder meer Margreet Honig, Olaf Bär, Marien van Nieukerken en Ekaterina Vasheruk. Deze zomer heeft ze meegedaan aan de Summerschool ‘Performing Opera’ in Amsterdam. Ze nam deel aan een recital voor de Vrienden van het Lied en trad op tijdens het Grachtenfestival in Amsterdam. Zoë zong mee in The Planets van Holst, in Les Noces van Strawinsky en in Cantate BWV 68 van Bach.  

 

Roza Herwig heeft dit jaar eindexamen gymnasium gedaan en gaat nu contractonderwijs volgen aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle en vioollessen nemen aan het Amsterdams conservatorium. Ze speelt sinds haar zevende viool en heeft al vele jaren les van Sylvia van der Grinten. Ze won verschillende prijzen tijdens belangrijke concoursen en kreeg masterclasses van  Gavriel Lipkind, Maria Paula Majoor en Sarah Kapustin. Ze is eerste violist van het Britten Jeugd Strijkorkest en treedt ook op als solist. Roza houdt ook van zingen en acteren en heeft sinds 2011 zangles van Ineke Vlogtman. Dit jaar heeft ze verschillende keren solo gezongen met het Britten Jeugd Strijkorkest.

 

Programma 2014

 

16 februari 2014

Een vertelster en vijf musici

openen het seizoen 2014 in de Grote Kerk. De vertelster is Aletta Jansen van Muziekcentrum Zwartewaterland, die samen met haar man Richard het muzikale sprookje ‘Peter en de wolf’ brengt. Richard en Aletta organiseren cultuureducatie en muzikale activiteiten op basisscholen en geven workshops, voorstellingen en cursussen in Noordwest-Overijssel. Aletta geeft ook muzieklessen en Richard werkt daarnaast als slagwerker bij onder andere het Nederlands Blazersensemble en Holland Symfonia. De musici zijn saxofoniste Melissa Klein Teeselink (14), trombonist Henri Klein Teeselink (12), en hun vader Pieter die ook trombone speelt, cellist Lucas Devilee (13) en zijn moeder, gitariste Saskia Spinder.

 

De leden van de twee strijkkwartetten

komen uit het Britten Jeugd Strijkorkest, een ensemble met zeer getalenteerde jonge musici uit de provincies Overijssel, Gelderland en Drenthe. Het staat onder leiding van dirigente Loes Visser. Het eerste kwartet bestaat uit de violisten Doortje Beemster (20) en Roza Herwig (17), altvioliste Lotte Grotholt (15) en celliste Anouk de Jong (17). In het tweede kwartet spelen de violisten Jorrick Simmes (16) en Julia Snijder (14), altvioliste Eleanne Haalstra (13) en cellist Joshua Herwig (13).

 

Zangeres en violiste Roza Herwig (17)

die ook meespeelt in een van de strijkkwartetten, heeft sinds twee jaar zangles van Ineke Vlogtman. Ze speelt vanaf haar negende viool en volgt de vooropleiding aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle, waar ze les krijgt van Sylvia van der Grinten. Ze won prijzen tijdens verschillende concoursen.

 

Emma Rhebergen (20)

begon met haar eerste vioollessen toen ze vijf was. Ze krijgt nu les van Vera Beths aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Emma was lid van verschillende orkesten en speelt nu in diverse kamermuziekensembles. Ze volgde masterclasses bij onder meer Peter Brunt en Bart Schneemann en won prijzen op het Prinses Christina Concours.

 

Denise van Leeuwen (24)

speelt vanaf haar negende klarinet en volgt nu de masteropleiding aan het Haags Koninklijk Conservatorium bij Pierre Woudenberg. Ze was eerste klarinettiste in meerdere orkesten en  trad ook op met enkele kamermuziekensembles. Masterclasses volgde ze bij Martin Fröst, Karl Leister en Michael Collins.

 

Valentina Tóth (19)

kreeg haar eerste pianolessen aan de Ferwerda academie; ze studeert nu aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Ellen Corver. Ze gaf concerten in binnen- en buitenland en speelde onder andere in de Carnegie Hall. Valentina heeft een indrukwekkend aantal prijzen gewonnen en haar debuut-cd is lovend ontvangen.

 

6 april 2014

 

JONGE TALENTEN MUSICEREN
IN DE DOOPSGEZINDE KERK
 

 

Ze speelden voor het koningspaar, ze traden op met solisten
van wereldfaam en één van hun cd’s werd door het blad
Luister met maar liefst vier sterren bekroond: de Britteners,
de leden van het Britten Jeugd Strijkorkest, een ensemble dat
befaamd is om ‘het zeer hoge niveau en de onstuimigheid,
lichtvoetigheid, virtuositeit en sonoriteit van hun spel’.
Zondag 6 april musiceren verschillende talenten uit dit orkest
in de Doopsgezinde kerk in Blokzijl en ze vormen dan twee
strijkkwartetten. Ze spelen onder meer delen uit het
Amerikaanse kwartet van Dvorák, het eerste strijkkwartet
van Menselssohn, een kwartet van Tsjaikovsky en het
ontroerend mooie Chanson Russe van Strawinsky. Het
hoogtepunt is een aria van Haydn, gezongen door de jonge
sopraan Roza Herwig (17).
Het concert, dat om 15.30 begint, wordt gecombineerd met
een rondleiding vooraf door het 17de eeuwse stadje Blokzijl.
Voor deze rondleiding, die om 14.30 begint, moet worden
gereserveerd. De kaarten voor het concert inclusief rondleiding
zijn € 10; scholieren betalen € 5.
Reserveren via de website www.lentepodiumblokzijl.nl
verder bij Eva Schepers, tel: 0527-202988,
huubschepers@hetnet.nl of
Tine Nouwen, tel: 0527-291784,

 

 

18 mei 2014

 

LentePodium brengt lenteconcert met drie jonge topmusici

 

Ze kreeg de Diapason d’Or voor haar debuut-cd, de belangrijkste Franse onderscheiding voor klassieke muziekopnames, ze won eerste prijzen op het Prinses Christina Concours en het Internationaal Muziekconcours in Stockholm: pianiste Valentina Tóth. Zondag 18 mei speelt ze op de Oldenhof, samen met violiste Emma Rhebergen en klarinettiste Denise van Leeuwen. Met zijn drieën vormen ze het Menotti Trio, dat een eerste prijs won op het Kamermuziekfestival in Hoorn.

 

Valentina Tóth begon op haar twaalfde met pianolessen en behoort nu al tot de jonge Nederlandse toppianisten. Ze musiceerde in verschillende Europese landen, in de Carnegie Hall in New York en op het Amsterdamse Grachtenfestival.

Violiste Emma Rhebergen studeert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Vera Beths. Ze speelt in kamermuziekensembles, maar soleert ook met verschillende orkesten. Emma volgde masterclasses in binnen- en buitenland en won diverse prijzen, waaronder een eerste prijs op het Prinses Christina Concours.

Denise van Leeuwen rondde haar bachelorstudie af met een negen en doet nu haar masteropleiding aan het Haags Conservatorium. Ze speelde in een aantal orkesten en volgde masterclasses bij internationaal beroemde klarinettisten als Martin Fröst, Karl Leister en Michael Collins.

Tijdens het concert op 18 mei spelen de drie een compositie van Bruch, waarin hij zich liet inspireren door Schumann, een werk vol verrassingen van Milhaud en een trio van Khachaturian met veel volksmelodieën. Valentina laat bovendien een lentesonate van Beethoven horen.

 

Het concert begint zondag 18 mei om 15.30 uur en wordt gegeven op De Oldenhof, Oppen Swolle 7 bij Vollenhove. Reserveren is noodzakelijk. Dat kunt u doen via www.lentepodiumblokzijl.nl, bij Eva Schepers, tel: 0527-202988, email: huubschepers@hetnet.nl en Tine Nouwen, tel: 0527-291784, email: pt.nouwen@planet.nl 

Na afloop wordt, zoals gebruikelijk, een glas wijn gedronken.

 

Programma concert op De Oldenhof 18 mei 2014

 

18 mei 2014

 

Menotti Trio

Denise van Leeuwen, klarinet

Emma Rhebergen, viool

Valentina Tóth, piano

 

Darius Milhaud (1892-1974)

Suite voor klarinet, viool en piano, opus 157b

*Ouverture

*Divertissement

*Jeu

*Introduction et final

 

Ludwig van Beethoven (1770-1827)

Sonate in F groot, opus 10 no 2

*Allegro

*Allegretto

*Presto

 

Aram Khachaturian (1903-1978)

Trio voor klarinet, viool en piano

*Andante con dolore, con molto espressione

*Allegro

*Moderato

 

Pauze

 

Max Bruch (1838-1920)

Uit Acht stukken voor klarinet, viool en piano:

*Andante in a klein

*Allegro con moto in b klein

*Andante con moto in cis klein

*Allegretto agitato in d klein

*Andante Rumänische Melodie in f klein

*Andante con moto in g klein

 

 

20 en 21 september 2014

 

Op 20 en 21 september organiseert de Stichting LentePodium Blokzijl voor de elfde keer openbare masterclasses op het sfeervolle landgoed De Oldenhof bij Vollenhove. Voor dit jaar hebben we opnieuw de internationaal bekende zangeres Miranda van Kralingen uitgenodigd. Zij zal op haar eigen fascinerende wijze  de masterclasses leiden.

De deelnemers zijn vier zangeressen en een zanger, vijf jonge zangtalenten, die zowel liederen als aria’s zingen. Ze worden begeleid door pianist Roele Kok.

 

De masterclasses worden op zondag 21 september afgesloten met een concert, waarop de zangtalenten kunnen laten horen wat ze van Miranda van Kralingen hebben geleerd. Het concert begint om half vier.

 

Het programma van de masterclasses is als volgt:

Zaterdagochtend van 9.30 tot 12.20 uur, met een pauze om 11.10 uur.

Zaterdagmiddag van 13.30 tot 16.20 uur, met een pauze om 15.10 uur.

Zondagochtend van 9.30 tot 13.10 uur, met een pauze om 11.10 uur.

 

Na afloop van de masterclasses op zaterdag- en zondagochtend bestaat de mogelijkheid op de Oldenhof te lunchen. De prijs voor een lunch is € 5,00.

 

De entree voor iedere masterclassbijeenkomst is € 7,00; die voor het concert bedraagt € 10,00. Een passe-partout voor het hele weekend (masterclasses en concert) kost € 25,00.

 

Aangezien het aantal plaatsen niet zo groot is, is het noodzakelijk de kaarten voor de masterclasses en het concert te reserveren.

U kunt reserveren bij Tine Nouwen, 0527-291784, pt.nouwen@planet.nl , bij Eva Schepers, 0527-202988,  huubschepers@hetnet.nl en via de website: www.lentepodiumblokzijl.nl 

 

De masterclass is mede mogelijk gemaakt door:

Huisartsenpraktijk W.J.van Dijk en J.H.G. Scholten, Blokzijl

Machinefabriek Van der Graaf BV, Vollenhove

 

Programma masterclass  20 en 21 september 2014

 

Ruggiero Leoncavallo (1858-1919)

*Uit I Pagliacci: Si puo, si puo

Gabriel Fauré (1845-1924)

*Adieu

Roele Kok, bariton

 

Jules Massenet (1842-1912)

*Uit Manon: Adieu, notre petite table

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

*Uit Der Schauspieldirektor: Bester Jüngling

Claude Debussy (1862-1918)

*Uit Ariettes oubliées: L’ombre des arbres en Spleen

Paula Stemkens, sopraan

 

Gabriel Fauré ((1845-1924)

*Au bord de l‘eau

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

*Uit Le nozze di Figaro: Dove sono i bei momenti

Charles Gounod (1818-1893)

*Uit Faust: Que vois-je là (juwelenaria)

Richard Strauss (1864-1949)

*Und morgen wird die Sonne wieder scheinen

Veerle Sanders, sopraan

 

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

*Uit Le nozze di Figaro: Deh vieni, non tardar

Gabriel Fauré ((1845-1924)

*Les Berceaux

Gaetano Donizetti (1797-1848)

*Uit L’Elisir d’amore: Prendi, prendi

Zoë Hemmes, sopraan

 

Joseph Haydn (1732-1809)

*Aria van Agatina: Ah crudel

George Bizet (1838-1875)

*Uit Carmen: L’amour est un oiseau rebelle (Habanera)

Giovanni Paisiello (1740-1816)

*Nel cor più non mi sento

Roza Herwig, sopraan

In de aria van Haydn wordt Roza tijdens het concert begeleid door

Doortje Beemster en Yorrick Dimmen, viool

Cynthia Klostermann, altviool en Anouk Meijer, cello

 

Informatie over de zangers en Miranda van Kralingen vindt u op de site onder musici.