Logo LentePodium

2024

Archief 2018

Programma 2018

 

Het programma voor het seizoen 2018 omvat een educatief project, concerten en masterclasses. De locaties waar wordt opgetreden zijn twee historische monumenten in de gemeente Steenwijkerland: de Grote Kerk in Blokzijl en het landgoed de Oldenhof bij Vollenhove. Niet alleen de schilderachtige ambiance van Blokzijl, maar ook de rijke flora van het park en de tuin van de Oldenhof gaan de sfeer van deze activiteiten mee bepalen.

 

zondag 8 april

Landgoed de Oldenhof, Vollenhove, 15.30 uur.

Het concert wordt gegeven door talenten van de Young Musicians Academy (YMA) van het Fontys Conservatorium in Tilburg. De YMA is een opleiding voor uitzonderlijk getalenteerde en gemotiveerde jonge musici in de leeftijd van 10 tot en met 17 jaar.

De talenten die 8 april optreden zijn de pianisten Alex Hwuang (12) en Teuntje Suyskens (14), violiste Jessica Lukken (12) en zangeres Clara Peijnenborgh (16).

Ze brengen werken van onder anderen Scarlatti, Mozart, Chopin en Kabalevsky.

 

zondag 27 mei

Landgoed de Oldenhof, Vollenhove, 15.30 uur.

Voor dat concert is het Puellae Strijkkwartet uitgenodigd. Het ensemble is opgericht in 2016 en bestaat uit de violisten Julia Doornebosch (19) en Annefloor Plantinga (20), altvioliste Nouschka van Schaik (21) en celliste Loïs van Malenstein (19). Ze begonnen alle vier op heel jonge leeftijd met muzieklessen en ze studeren nu aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. De vier volgden masterclasses bij gerenommeerde musici en gaven concerten in binnen- en buitenland. Ze wonnen alle vier prijzen op diverse concoursen, waaronder het Haydn Muziekfestival, het Britten Vioolconcours en het Prinses Christina Concours. De instrumenten die ze bespelen zijn van verschillende vioolbouwers van naam en enkele zijn ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

De vier musici spelen composities van Schubert, Mendelssohn, Sjostakovitsj en Piazolla.

 

zondag 9 december

De Grote Kerk, Blokzijl, 15.30 uur.

Het concert, met een sfeervol en afwisselend programma, wordt gegeven door het Britten Jeugd Strijkorkest onder leiding van Loes Visser. Dit orkest wordt geprezen om het ‘zeer hoge niveau, het gevarieerde repertoire, de virtuositeit, de onstuimigheid en de volle en transparante klank’. De jonge musici, in leeftijd variërend van 12 tot 22 jaar, speelden voor het koningspaar en traden op met solisten van wereldfaam. In 2014 wonnen ze een eerste prijs tijdens het internationale Summa Cum Laude festival in Wenen. Ze hebben inmiddels acht cd’s uitgebracht, die lovend zijn ontvangen.

Een belangrijke bijdrage wordt geleverd door leerlingen van de basisscholen van Blokzijl. Zij gaan enkele weken vóór het evenement, onder leiding van beeldend kunstenaar Renske Leeuw, een muzikale surprise maken.

Het concert wordt georganiseerd in samenwerking met Blokzijl Klassiek.

 

zaterdag 29 en zondag 30 september

Landgoed de Oldenhof, Vollenhove, masterclasses met zangeres Miranda van Kralingen.  Deze  beginnen op zaterdag- en zondagochtend om 9.30 uur en zaterdagmiddag om 13.30 uur. Ze worden afgesloten met een concert op zondagmiddag.

Zangeres Miranda van Kralingen begon haar carrière met jazz en cabaret, maar is daarna internationaal doorgebroken als vertolkster van operarollen en het klassieke lied. Deze ontwikkelingsgang heeft haar gemaakt tot een zangeres én een podiumkunstenares die als ‘uniek, virtuoos en spectaculair’ is betiteld. Voor haar sublieme optredens in binnen- en buitenland kreeg ze uit de handen van José Carreras de prestigieuze Diamond Tulip Award. De zangeres trad ook regelmatig op voor het Koninklijk Huis, onder meer tijdens de huwelijksvoltrekking van Willem-Alexander en Máxima.

Miranda van Kralingen is ook een uitmuntend zangpedagoge en geeft jaarlijks masterclasses op de Oldenhof.

 

zondag 30 september

Landgoed de Oldenhof, Vollenhove, 15.30;

Concert door de masterclassleerlingen van Miranda van Kralingen.