Logo LentePodium

2024

Archief 2016

Het LentePodium Blokzijl viert in 2016 zijn vijftienjarig bestaan en het motto van dat seizoen is ‘Luister nu naar de groten van vandaag’.

Voor de viering van het derde lustrum hebben we musici uitgenodigd, die verschillende keren zijn opgetreden voor het LentePodium toen ze nog de ‘groten van morgen’ waren. Dat stadium zijn ze voorbij en ze hebben inmiddels op vele podia in binnen- en buitenland gemusiceerd. Hun optreden in het seizoen 2016 is een feestelijk afscheid van het LentePodium.

Deze musici zijn pianiste Valentina Tóth met haar Volkmann Trio en de drie leden van het Brackman Trio: pianiste Anne Brackman, violist Tim Brackman en cellist Jonathan van IJzerlooij.

 

zondag 31 januari 2016

15.30 uur: Vertelling met muziek in de Grote Kerk, getiteld ‘Met Mozart op reis’. Deze muzikale voorstelling gaat over de grote tournee die de kleine Mozart met zijn ouders en zusje maakte langs Europese hoven. Aan de hand van brieven, prenten, liedjes en muziekvoorbeelden vertelt Aletta Jansen, als zus Nannerl, het boeiende en spannende levensverhaal van de kleine componist, waarbij het publiek en vooral de kinderen worden betrokken. Het strijktrio speelt muziek van de jonge Mozart.

Ook leerlingen van basisscholen van Steenwijkerland doen hieraan mee. Zij gaan enkele weken vóór het evenement, onder leiding van beeldend kunstenaar Renske Leeuw, Mozartpruiken maken die ze die middag ook dragen.

 

zondag 13 maart 2016 *)

15.30 uur: Concert op het landgoed de Oldenhof bij Vollenhove door het Brackman Trio, bestaande uit pianiste Anne Brackman, violist Tim Brackman en cellist Jonathan van IJzerlooij. Ze voeren pianotrio’s uit van onder anderen Haydn en Mendelssohn.

De vleugel die wordt bespeeld is een Belehradek uit 1880 en is gebouwd in Wenen. Het waardevolle instrument is onderdeel van de Sweelinck collectie van het Geelvinck Hinlopen Huis en is in bruikleen gegeven aan de Oldenhof.

 

Muziek en theater voor groot en klein

 

Op zondag 31 januari viert het LentePodium in de Grote Kerk van Blokzijl Mozarts 260ste geboortejaar. En dat gebeurt met een heel bijzondere voorstelling. Alle kinderen mogen dan met Mozart mee op reis. Onderweg wordt veel verteld en er wordt veel muziek gemaakt. Het publiek waant zich in de pruikentijd; leerlingen van de groepen drie en vier van de basisscholen van Blokzijl dragen die middag een deftige zelf gemaakte Mozartpruik.

 

Vertelster Aletta Jansen van Muziekcentrum Zwartewaterland neemt de kinderen mee op de grote tournee, die de kleine Mozart met zijn ouders en zusje maakte. Met de reiskoets gingen ze langs Europese hoven en waren meer dan drie jaar onderweg. Aan de hand van brieven, prenten en veel muziek vertelt Aletta, als zus Nannerl, het spannende levensverhaal van de kleine componist, waarbij het publiek en vooral de kinderen worden betrokken.

Drie leden uit HET Symfonieorkest, een violist, een altviolist en een cellist, spelen muziek van Mozart.

 

Het Mozartfeest op 31 januari begint om 15.30 uur. De toegangsprijs voor volwassenen is € 5; kinderen betalen € 1.

Alle kinderen krijgen in de pauze gratis een consumptie.

 

Reserveren bij voorkeur via de website www.lentepodiumblokzijl.nl verder bij Tine Nouwen, tel: 0527-291784, pt.nouwen@planet.nl of Eva Schepers, tel: 0527-202988, huubschepers@hetnet.nl

 

 

 

LentePodium brengt jonge, maar grote musici

 

 

fotograaf  Tomek Dersu Aron

 

‘Dit trio is een geweldige verrassing en het behoort ongetwijfeld tot de grootste jonge pianotrio’s van dit moment’, meldde een recensent over het Brackman Trio. Ze zijn nog jong, deze musici, maar ze hebben al een indrukwekkende staat van dienst. Zondag 13 maart komen ze naar de Oldenhof bij Vollenhove en spelen daar Haydn, Mendelssohn en Debussy. Het concert begint om 15.30 uur.

 

Het Brackman Trio is opgericht in 2009 en bestaat uit pianiste Anne Brackman, violist Tim Brackman en cellist Jonathan van IJzerlooij. Sinds de oprichting heeft het trio al verschillende prijzen gewonnen en diverse concertreizen gemaakt. Ze speelden onder meer op het Stift Festival, het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, het Orlando Festival en maakten tournees door Zwitserland en Italië. De drie hebben ook ieder afzonderlijk een aantal prijzen gewonnen en met verschillende orkesten gesoleerd.

Het trio, dat inmiddels enkele cd’s heeft uitgebracht, organiseert sinds 2014 jaarlijks een eigen kamermuziekfestival in Amsterdam.

 

Tijdens het concert spelen de drie het zogeheten Hongaarse trio van Haydn dat boordevol zangerige melodieën zit, het deels weemoedige, deels hartstochtelijke tweede trio van Mendelssohn en het verrassende en romantische pianotrio van een achttienjarige Debussy.

Anne bespeelt een Belehradek vleugel uit 1880, onderdeel van de Sweelinck Collectie van het Geelvinck Hinlopen Huis in Amsterdam. Dit bijzondere instrument heeft de Oldenhof in bruikleen gekregen.

 

Het concert begint zondag 13 maart om 15.30 uur en wordt gegeven op de Oldenhof, Oppen Swolle 7 bij Vollenhove. Reserveren is noodzakelijk. Dat kunt u doen via www.lentepodiumblokzijl.nl,

Eva Schepers, tel: 0527-202988, email: huubschepers@hetnet.nl

Tine Nouwen, tel: 0527-291784, email: pt.nouwen@planet.nl.

Na afloop wordt, zoals gebruikelijk, een glas wijn geschonken.

 

 

 

foto Oscar Timmers

 

LentePodium brengt voorjaarsconcert rondom toppianiste Valentina Tóth

 

Ze kreeg de Diapason d’Or voor haar debuut-cd, de belangrijkste Franse onderscheiding voor klassieke muziekopnames, ze won eerste prijzen op het Prinses Christina Concours en het Internationaal Muziekconcours in Stockholm en speelde op haar vijftiende in de Carnegie Hall in New York: pianiste Valentina Tóth. Zondag 17 april speelt ze op de Oldenhof, samen met violiste Coraline Groen en celliste Jobine Siekman. Met zijn drieën vormen de jonge musici het Volkmann Trio, dat in 2015 een belangrijke kamermuziekprijs won.

 

Valentina Tóth begon op haar twaalfde met pianolessen en behoort nu al tot de jonge Nederlandse toppianisten. Ze musiceerde in diverse Europese landen, in de VS, op het Amsterdamse Grachtenfestival en in het concertgebouw. In het vierde en vijfde seizoen van De Tiende van Tijl was zij de ‘huispianist’.

Coraline Groen kreeg haar eerste vioollessen toen ze drie jaar was. Inmiddels behoort ook zij tot de jonge topmusici. Ze won prijzen op het Britten Vioolconcours, het Prinses Christina Concours en het Vioolconcours Davina van Wely en werd uitgenodigd op diverse internationale festivals en ‘Meisterkurse’.

De derde jonge, maar al grote musicus, is celliste Jobine Siekman, die vanaf haar zesde cello speelt. Ze studeerde aanvankelijk aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, daarna aan de Hogeschool voor drama en muziek in het Zweedse Göteborg en nu aan The Royal College of Music in Londen. Ze won prijzen op het Prinses Christina Concours en de Stichting Jong Muziektalent Nederland.

 

Het concert met het Volkmann Trio wordt gegeven op zondag 17 april op de Oldenhof, Oppen Swolle 7 bij Vollenhove, en begint om 15.30 uur. Valentina speelt dan twee delen uit Ravels impressionistische suite ‘Miroirs’ en een van de aantrekkelijke en virtuoze concertetudes van Liszt. De drie musici voeren tezamen een van Haydns mooiste pianotrio’s uit en het heel beroemde ‘Dumky’ trio van Dvo?ák.

 

Reserveren is noodzakelijk. Dat kunt u doen via www.lentepodiumblokzijl.nl,

Tine Nouwen, tel: 0527-291784, email: pt.nouwen@planet.nl.

Eva Schepers, tel: 0527-202988, email: huubschepers@hetnet.nl

 

zondag 17 april 2016 *)

15.30 uur: Concert op de Oldenhof bij Vollenhove door het Volkmann Trio, dat bestaat uit pianiste Valentina Tóth, violiste Coraline Groen en celliste Bente Verheul. Het trio speelt werken van onder meer Haydn, Dvo?ák en Ravel.

Ook Valentina Tóth bespeelt de Belehradek vleugel.

 

zaterdag 24 en zondag 25 september 2016

Masterclasses op het landgoed de Oldenhof met zangeres Miranda van Kralingen. De masterclasses beginnen op zaterdag- en zondagochtend om 9.30 uur en zaterdagmiddag om 13.30 uur. Ze worden afgesloten met een concert op zondagmiddag.

zondag 25 september 2016 *)

5.30 uur: Concert op het landgoed de Oldenhof door de masterclassleerlingen van Miranda van Kralingen.

 

 

http://www.mirandavankralingen.nl/

 

In het weekend van 24 en 25 september organiseert het LentePodium weer openbare masterclasses op het sfeervolle landgoed de Oldenhof bij Vollenhove. Voor dit jaar hebben we opnieuw de internationaal bekende zangeres Miranda van Kralingen uitgenodigd. Zij geeft graag masterclasses op de Oldenhof en zal die – zoals altijd – op haar eigen fascinerende manier leiden. Pianiste Victoria Dmitrieva, werkzaam aan het Prins Claus Conservatorium, zal begeleiden.

De deelnemers zijn vijf getalenteerde jonge zangeressen: Zofia Cieszynska, Kaylie Fopma, Liza Lozica, Varvara Tishina en Franske van der Wiel.

 

De masterclasses worden op zondag 25 september afgesloten met een concert, waarop de zangtalenten kunnen laten horen wat ze van Miranda van Kralingen hebben geleerd.

Pianiste Victoria Dmitrieva zal niet alleen begeleiden, maar ook samen met haar man, Aleg Tryfanenkau, vierhandige werken spelen op de historische vleugel. Het waardevolle instrument – het is een Belehradek, gebouwd in Wenen rond 1880 – heeft de Oldenhof in bruikleen gekregen. Het is onderdeel van de Sweelinck Collectie van het Geelvinck Hinlopen Huis in Amsterdam.

 

Het programma van de masterclasses is als volgt:

Zaterdagochtend van 9.30 tot 12.20 uur, met een pauze om 11.10 uur.

Zaterdagmiddag van 13.30 tot 16.20 uur, met een pauze om 15.10 uur.

Zondagochtend van 9.30 tot 13.10 uur, met een pauze om 11.10 uur.

Zondagmiddag het concert dat om 15.30 begint.

 

Na afloop van de masterclasses op zaterdag- en zondagochtend bestaat de mogelijkheid op de Oldenhof te lunchen. De prijs voor een lunch is € 7,50.

 

De entree voor iedere masterclassbijeenkomst is € 8,00; die voor het concert bedraagt € 12,50. Een passe-partout voor het hele weekend (masterclasses en concert) kost € 30,00.

 

Aangezien het aantal plaatsen niet zo groot is, is het noodzakelijk de kaarten voor de masterclasses en het concert te reserveren.

Dat kunt u doen bij Tine Nouwen, 0527-291784, pt.nouwen@planet.nl, bij Eva  Schepers, 0527-202988, huubschepers@hetnet.nl en via de website: www.lentepodiumblokzijl.nl

 

Het adres van de Oldenhof is Oppen Swolle 7, 8325 PE Vollenhove.

 

DE MUSICI

 

Vertelster Aletta Jansen, slagwerker en geluidstechnicus Richard Jansen en een strijktrio

openen samen het seizoen 2016 in de Grote Kerk met de  voorstelling ‘Met Mozart op reis’. Richard en Aletta organiseren onder meer cultuureducatie en muzikale activiteiten op basisscholen en geven workshops, voorstellingen en cursussen in Noordwest-Overijssel. Aletta geeft ook muzieklessen en Richard is daarnaast hoofdvakdocent slagwerk aan het Conservatorium van Amsterdam en slagwerker bij onder andere het Nederlands Blazersensemble en het Balletorkest. Het strijktrio bestaat uit violiste Dorothea Mertin, altviolist Richard Wagner en cellist Sebastiaan van Halsema. Zij spelen alle drie in HET Symfonieorkest.

 

Pianiste Anne Brackman, violist Tim Brackman en cellist Jonathan van IJzerlooij

zijn de leden van het Brackman Trio dat in 2009 werd opgericht. Ze speelden op het Peter de Grote Festival, het Stift Festival, het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht en het Orlando Festival. De drie wonnen prijzen op het Prinses Christina Concours en het Entrée Kamermuziekconcours in het Amsterdamse Concertgebouw. Op uitnodiging van de Nederlandse ambassade maakten de musici in 2011 een tournee door Zwitserland; in 2015 speelden ze op het Albamusicfestival in Alba (Italië). Het trio, dat inmiddels twee cd’s heeft uitgebracht, organiseert sinds 2014 jaarlijks een eigen kamermuziekfestival in Amsterdam.

 

Pianiste Valentina Tóth, violiste Coraline Groen en celliste Bente Verheul

vormen samen het Volkmann Trio dat is opgericht in 2013. Twee jaar later won het ensemble de Kamermuziekprijs van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. De drie geven veel concerten en in april 2015 werden ze door de Nederlandse ambassade uitgenodigd voor een concerttour in Vilnius (Litouwen). Coraline en Bente studeren aan het Haags conservatorium en Valentina aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel. Individueel hebben de musici een indrukwekkend aantal prijzen gewonnen, onder meer op het Prins Christina Concours, het Davina van Wely Concours en het Steinway Concours.

 

 

 

PASSE-PARTOUTS

 

*) Een passe-partout voor de drie concerten kost € 30,00. Scholieren en CJP-houders betalen € 15,00.

 

U kunt het benodigde bedrag overmaken op bankrekening NL84 RABO 03220.37.670 van de Stichting LentePodium Blokzijl.

 

Na ontvangst van het bedrag worden de kaarten u in februari toegestuurd.

 

LOSSE KAARTEN

 

NB De kaarten voor het educatieve project op 31 januari zijn voor volwassenen € 5,00 en voor scholieren € 1,00.

 

*) De kaarten voor de concerten op 13 maart, 17 april en 25 september zijn voor volwassenen  € 12,50; scholieren en CJP-houders betalen € 6,00.

De masterclasses zijn € 8,00 per dagdeel.

 

Kaarten zijn in de laatste twee weken voor ieder concert telefonisch te bestellen bij:

 

Tine Nouwen, Nederland

Veldhuisweg 6, 0527-291784

 

Eva Schepers, Luttelgeest

Uiterdijkenweg 37,  0527-202988

 

en via de website:

 

www.lentepodiumblokzijl.nl

 

 

 

Deze concerten worden mede mogelijk gemaakt door:

 

De Gemeente Steenwijkerland

Prins Bernhard Cultuurfonds

Stadsdrukkerij Blokzijl